PhoneFix Telefonų remontas: +370 681 62157

  • Susisiekite

    +370 681 62157
  • Vilnius

    S.Žukausko g. 1
  • Pirmadienį-Šeštadienį

    I-V 10:00-18:00 VI 11:00-16:00
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kodėl svarbu atsargiai elgtis su kompiuteriu?

Šiomis dienomis ypatingai daug laiko praleidžiama prie kompiuterio. Pamokos moksleiviams, paskaitos studentams, darbo pokalbiai bei daug kitų kasdienių įvykių dėl saugumo perkeliami į virtualią erdvę. Nors daugelis besinaudojančių kompiuteriu ir anksčiau buvo įpratę darbo metu atsinešti ką tik užplikytos kavos puodelį ar stiklinę vandens, dabar šie įpročiai tampa neatsiejamais darbo su kompiuteriu palydovais. Dažnai pamirštama, kad kompiuteris yra brangi technika, kurią reikėtų itin saugoti. Vis dėlto, net ir elgiantis itin atsargiai išlieka galimybė aplieti kompiuterį geriama kava ar bet kokiu kitu skysčiu, galinčiu sukelti rimtų techninių gedimų. Sugadinus šią techniką kasdienių darbų vykdymas gali būti gerokai sutrikdytas, todėl svarbu žinoti, kaip apsaugoti kompiuterį nuo gedimų.

Kokių veiksmų imtis, jeigu netyčia apliejote kompiuterį?

Netyčia apliejus kompiuterį dar nereiškia, kad su šia kasdien naudojama technika teks atsisveikinti. Žinant, kaip tinkamai elgtis su aplietu kompiuteriu, galima apsaugoti jį nuo gedimų ar bent jau išvengti papildomų išlaidų.

Apliejus kompiuterį bet kokiu skysčiu pirmiausia jį reikėtų atjungti nuo elektros lizdo. Nuo elektros šaltinio atjungtas aplietas kompiuteris nekels pavojaus, o sekantys žingsniai bus reikalingi kompiuterį norint apsaugoti nuo gedimo. Jei skystis išsilieja ant klaviatūros, po klaviatūra esančios vidinės kompiuterio dalys, tikėtina, nuo skysčių sukeltų gedimų bus apsaugotos. Taip yra todėl, kad apliejimo atveju klaviatūra veikia kaip apsauga, sustabdanti išlieto skysčio pratekėjimą. Aplietą klaviatūrą reikėtų nusausinti sausa servetėle ar rankšluostuku, tačiau tai darant stengtis kompiuterio nevartyti. Pavertus kompiuterį šonu skystis gali patekti ant svarbią funkciją atliekančių kompiuterio dalių, o tai sukeltų itin rimtus gedimus.

Jei kompiuteris nešiojamas, nusausinus jo paviršių patartina išimti jo bateriją. Taip pat reiktų nepamiršti ir pašalinti drėgmę, kuri yra patekusi į kompiuterio vidų.

Atidarius kompiuterio korpusą ir išvalius jo vidų patartina jo neuždaryti ir palikti kuriam laikui, kad išdžiūtų. Vėliau korpusą uždaryti ir įjungus kompiuterį patikrinti, ar viskas veikia taip, kaip ir iki apliejimo. Prieš tai atliekant svarbu įsitikinti, kad kompiuterio viduje tikrai nebėra drėgmės. Tai rekomenduojama daryti dėl to, kad kompiuterio gedimas gali atsirasti, kai jo viduje esant drėgmei bandoma kompiuterį įjungti.

Jei kompiuteris neveikia, išsigąsti per anksti nereikėtų. Tai dar nereiškia, kad po apliejimo jis sugedo nepataisomai. Jei kompiuterio nepavyksta įjungti net ir išvalius patekusiai drėgmei, patartina kreiptis į patikimus meistrus, kurie kompiuterį sutvarkys. Tik nunešus kompiuterį pas meistrą bus galima sužinoti tikslų gedimą, o savo srities specialistai padės rasti tinkamiausią sprendimą.